Sætervika (Osen / Sør-Trøndelag) - Rørvik (Vikna / Nord-Trøndelag)

Seilas – dag 10 – søndag 30. juni

Er opp i 7-tida, for sjekke dagens værmelding. Denne viser at det er meldt godt vær og lite (kanskje litt for lite) vind. Meldingene viser også at det skal bli noe sol. Det er litt grått fra morgenen, men innen jeg kaster loss i 9-tida, så har det klarnet opp. Seilasen starter med en nydelig blå himmel og15 grader. 

Kort tid etter avgang passerer jeg Buholmråsa fyr (om SB), som har  en lang historie fra det ble satt i drift i 1917. Fyret ble automatisert og avfolket i 1994. Under siste verdenskrig ble fyret utsatt for alliert flyangrep og fikk store skader, men ble bygget opp igjen etter krigen. I sommerhalvåret kan en leie seg inn i fyrmesterboligen, som har 10 sengeplasser. Kort tid etter passeres grensen til Nord-Trøndelag.

Etter hvert som jeg seiler NØ-over Foldafjorden, gråner det litt til, men ikke mer enn at solen stikker igjennom nå og da. Værmeldinga viser rett; det er kun 1 – 3 m/s vind og nesten flatt havn. Men det er en god del dønninger som kommer inn fra Norskehavet, og det blir en «gyngeseilas» for motor.

Når jeg nærmer med Nærøysundet som Rørvik ligger på V-siden av, øker skipstrafikken betydelig, så her er det bare å panorere 360 grader. Aktenfra får jeg et stort tysk cruiseskip, som også skal inn i samme sundet, og det dukker opp flere seilbater, fiskebåter og lasteskip, som alle skal inn, eller har vært gjennom Nærøysundet. 

Noe før kl. 15 seiler jeg inn i gjestehavna. Oj, her var det fullt opp av båten, selv så tidlig på dagen. Tydelig at Rørvik er et populært sted, og alle, både sydgående og nordgående båter, ønsker å ta en stans her. Etter å ha seilt en runde i havna, finner jeg en noe trang plass på enden av en flytebrygge. Her ligger også 4 andre seilere, som alle også lå i Sætervika – et tysk ektepar med en Sweden Yacht 42,  ekteparet fra Molde med sin 37 Bavaria, pensjonistene fra Sandnessjøen med sin nye Bavaria 45 og en Benteau med fransk besetning. Ruslet litt rundt i byen og på bryggene for å gjøre meg noe kjent. I morgen blir det en rolig, landliggedag, da Ole (Hagaseth) skal komme oppover med fly, på tirsdag, for å være gjesteseiler fram til Bodø.

Dagens seilas: 38 Nm - 5,5 time

Buholmråsa fyr: Kjent sjømerke og historisk sted
Nærøysundet / Rørvik - økt skipstrafikk - her et tysk cruise-skip
Rørvik: Gammel, flott bygning med mye aktivitet
Rørvik: Gjestehavna er trang og har få plasser

Sætervika (Osen / Sør-Trøndelag)

Landligge - lørdag 29. juni

I dag har jeg ment å seile til Rørvik, men utsetter dette.  Jeg har planlagt å går direkte over Foldafjorden (4 av timer i åpent hav – av ca. 6 timer totalt). Det blåser ganske kraftig og med meldt rufsete sjø, venter jeg med å krysse Folda til i morgen. Værmeldingene er betydelig bedre da. 

Det er imidlertid en god del sol idag, og god tempratur på formiddagen. Jeg tar derfor sekken på ryggen, og går østover landevegen en 5 – 6 kilometer. Ganske fint terreng, med lite vegetasjon og mye fjellknauser. I liene lang vegen med utsikt over Svesfjorden ligger det mange hytter. I og med at det er sommer, helg og kanskje ferietid for mange, så er det god aktivitet på hyttene. 

Når jeg kommer tilbake til Sætervika, går jeg innom den lokale butikken «Matkroken», som forøvrig drives av lokalbefolkningen. Det begynner å minke i kjøleboksen, og det er også kjekt å få en avis. Bavaria-eiere Ragnar og kone fra Molde (som jeg traff i forrige havn – Kuringvågen / Stokksundet) – kommer også seilende, og legger til på andre siden av brygga. De skal også nordover – kanskje for å se Svartisen, før de setter kursen syd-over igjen.

Sætervika: Bavaria-eiere fra Molde fortøyer på andre siden av brygga.
Sætervika: Gårdeier som smykker uthuset med gamle redskaper
Sætervika: Svane-mor med tre unger - liker tydeligvis båtturister!

Stokksundet (Åfjord) – Sætervika (Osen / Sør-Trøndelag)

Seilas – dag 9 – fredag 28. juni

Opp grytidlig og kastet loss i 8-tida. Dette da det er meldt økende vind og byger med betydelig nedbør utpå ettermiddagen. Det duskregner (14 grader) når jeg tar ivei, men dette gir seg i løpet av en halv time. Ut fra den hyggelige gjestehavna i Stokksundet, NV-over Stokksundet og ut i Flesafjorden. 

Kursen sette da NØ-over i Asenleia. Det er fin seilvind – 4 - 5 m/s fra S og jeg seiler 1 times tid på slør. Det flytter seg mellom 4 – 5,5 knop, været har lettet noe, og livet er herlig. Etter hvert øker vinden på og den kommer rett i hekken på båten. Varierer hele tiden fra litt BB til litt SB, slik at det blir vanskelig å sette seilene riktig. Vinden ligger nå i området 8 – 12 m/s og bølgene øker ditto. Det blir en urolig tur, etter at Børøya og Bessakersundet er passer. Videre NØ-over Osenfjorden, og går deretter inn i den trange leia Ø om Ramsøya. Videre over Svesfjorden. 

Setter deretter kursen rett mot åpningen på moloen inn til Sætervika. Jeg nærmer meg moloåpningen fra vest. Vinden og bølgene sterke - rett på SB side, og moloåpningen virker trang. Men med god styrings-fart, for å minimere avdriften, går det greit. Legger til på S-siden av gjestebryggen, da vinden er behjelpelig med å gå til brygga. Pga moloene er det stille sjø inne i havna, men vinden tar fortsatt godt i masta og skroget. 

Etter at båten er godt fortøyd, smaker det med en matbit – det blir kokt egg og sursild. En tur på nær-butikken blir det også tid til, og jammen har de glutenfritt brød – kjekk ekspeditrise er det også. 

På hele dagens seilas har jeg kun sett en fritidsbåt, og det en tysk Najad seiler, på sørgående. Etter en stund i havn dukker plutselig Ragnar og kona hans, fra Molde opp. Disse var også "naboer" i gjestehavna i Stokksundet. De fortøyer på andre siden av brygga. Disse er et ektepar tidlig i 60-årene. De har forholdsvis nylig kjøpt en Bavaria 37 Cruiser, og har omtrent like mye erfarne med seilbåt, som meg. Hyggelige båtfolk og jeg inviterer selvfølgelig på ankerdram. Jeg har lett for å glemme denne gode skikken, når jeg seiler alene. 

På tidlig kveld dukker det også en flunkene ny Bavaria 45 Crusier opp. Denne har eierne hente hos LP-Yacht i Danmark (der jeg hentet båten min sommeren 2010). De er på vei til hjemstedet i Sandnessjøen. Ellers ligger det en Sweden Yachts 42 seiler, med et eldre tysk ekstepar ved gjestebrygga. Utpå kvelden ankommer det også en Beneteau, men fransksmenn og -kvinner ombord.

En blir trøtt av sjølivet, og det blir tidlig kveld. Jeg tar en tur opp på den lokale - "Brøgga Kro" - på bygga, for å få meg noe å spise - det blir kokt laks og agurksalat - smaker godt! 

Ellers er det en stor næring også i Setervika, med utleie av rorbuer, småbåter og fiskeutstyr. Turistene er stort sett fra Tyskeland og Russland. Det står en 3 – 4 nye, store russiske Toyota Landcruisere V8 på brygga, og sannelig er det både tysk og russisk flagg heist i havna. Disse turistene fisker uansett vær, vind og bølger, og det er et under at dette går bra. De ligger ofte å skvulper midt i skipsleia, og er i alltid like lett å se.

Dagens seilas: 26 Nm - 4,5 time


Asen-leia: Fin seilas på romt slør
Sætervika / Osen: Vakker og værhardt

Stokksundet (Åfjord / Sør-Trøndelag)

Landligge - torsdag 27. juni

Oppe i 7-tida og tar en dusj i servicebygget til Kuringen Marina. Går deretter igang med å planlegge dagens seilas. Sjekker værmeldingene og rute. Det er meldt mye av det samme været som var i går - forholdsvis mye vind og derved bølger, rett i mot – ikke mye å stå etter. Jeg velger derfor å ligge i ro og slappe av i den fine havneanlegget i Stokksundet. 

Det blir derfor en lang og god frokost, og deretter litt indre-tjeneste i båten. Været som har vært litt overskyet fra morgenen, bedrer seg etter hvert. Utpå dagen tar jeg derfor sekken på ryggen og går landevegen, over den 525 meter lange og 30 meter høye brua over Stokksundet. Her går Hurtigrutene under (de høyeste av Hurtigrutene er ca. 28 meter). Videre vegen mot den lille begyggelsen i Harsvik – en distanse på nærmere 5 km – hver vei. Stedet har en lokal Coop butikk, med en kro i underetasjen (på bryggenivå) som kalles «Sydvesten». Jeg leser på menylista ved inngangsdøren, og bestemmer meg for en løvstek. Det skal smake med litt fast food. Denne gleden blir snart drept, da jeg tar i døra og oppdager at den er låst. Det viser seg at establissementet kun er åpent på kveldene onsdag, fredag og lørdag – og det er selvfølgelig torsdag i dag. Slukøret går jeg inn i Coop-en og handler det aller nødvendigste - pakker i sekken og rusler de 5 km tilbakle til havna. 

Underveis passerer jeg Kirkholmen Industriområde, der Fosen Gjenvinning driver skipsopphugging. Disse er antagelig det eneste av sitt slag i Norge, og et av de få godkjente skipsopphuggerne i Europa.

Ragnar fra Molde blir et nytt bekjennskap i det han og kona fortøyer sin Bavaria 37 Cruiser, rett bak meg på brygga. Han har kjøpt båten i fjor, og ikke hatt seilbåt før – bra det også er andre «ferskinger» med seilbåt, (men han har hatt en mindre motorbåt i flere år). Det blir grillpølser og potetmos til en sen middag i dag.


Stokksund: Børøysund Marina - vakker og lun beliggenhet
Stokksund: Mot Kirkholmen, Stokkøya og Harsvik
Stokksund / Åfjord: Den tradisjonsrike Åfjord-båten har sine "aner" her.


Børøysund (Hitra / Hestvika) – Stokksund (Åfjord / Sør-Trøndelag)

Seilas – dag 8 – onsdag 26. juni

Ut fra Hestvika i 9-tida, etter en rolig natt – vakker solnedgang i går kveld kr. 22:30 da solen gikk ned i havet. 

Nå er det også flott vær (men noen skyer N i horisonten), og flatt hav. NØ-over Kråkvågsfjorden – vind 1-2 m/s fra nord. Men det varer ikke lenge. NØ-over Tarvafjorden øker vinden snart til 5 og senere til 8 – 9 m/s midt imot, noe som ikke egner seg til å sette seil i. Bølger 1,5 – 2 m rett imot, noe som gjør at det blir mye stamping og sjøsprøyt. 

Etter hvert dukker en vindmøllepark på SB side. Samtidig kommer det meldinger i VHF-ens kanal 16 (Maritim nødradio). Jeg blir vitne til kommunikasjonen mellom Florø radio, Redningskøyta og Hovedredningssentralen / redningshelikopter, ifm nødmeldingen om en fiskeskøyte som har gått på et skjær i Tarva-fjorden. Dette er i samme området som jeg er i, men kan ikke se noen slik aktivitet. Fint å erfare i virkelighet, hvordan nød-etatene samarbeider i praksis. 

Jeg fortsetter NØ-over og det er ingen bedring i vind og bølger. Etter ca. 6,5 t går jeg inn i Stokksundet og finner passasjen inn til Kuringsvågen. Dette er en svært lun havn, og vinden og sjø avtar pga av naturens utforming. Fortøyer og går i gang med å vaske båten, som er oversprøytet med saltvann. Etter en tur på den lokale Jokerbutikken, er det til for en matbit – eggeomlett, og Viking-lotto blir kveldens høydepunkt.

Dagens seilas: 42 Nm -  6,5 time.

Stokksund: Vel fortøyd ved gjestebrygga i Kuringvågen
Den lokale "Joker'n" i Stokksund - blir besøkt for proviantering




Kristiansund (Møre og Romsdal) – Børøysund (Hestvika / Hitra / Sør-Trøndelag)

Seilas – dag 7 – tirsdag 25. juni
  
Natten til i dag har det regnet mye, men gudskjelov holder det opp når jeg står opp i 7-tida. En drøy time senere er jeg klar for avreise, båten er sjekket og jeg har kledd meg godt, da det ikke er mer enn 11 grader, grått og nesten vindstille. 

Det bærer NØ-over Dalasundet, over Årsundfjordet, og inn i Årsundsleia. Denne leia er svært godt merket og lett å gå. Etter ca.1,5 time passerer jeg Ringholmen Sjøhus, Hammarsund Fyr og deretter ut i Edøyfjorden og «Trondheimsleia». Her er kursen NØ-over i flere timer. 

I 12-tida blir jeg passert av et stort skip fra Fred. Olsen Cruise Lines, som også er på tur N-over Trondheimsleia. Jeg får Edøy og Smøla på BB side, og ser vindmølleparken vest på øya. Deretter kommer Hitra (BB). 

I halvto-tida ser jeg om SB, Tjeldberodden. Der ligger det store produsjonanlegget til Statoil. På dette anlegget kommer rørledningen med gass i land fra Heidrun-feltet. Like etter Tjeldbergodden passeres fylkesgrensa inn i Sør-Trøndelag. En snau halvtime deretter, møter jeg Hurtigruteskipet Nordlys, som er på sydgående rute om BB. Ellers er det ikke mye trafikk av fritidsbåter – kun noen få seilere på nordgående og noen motoråter på sydgåend. Men noe yrkestrafikk. 

Vinden er på 4 – 5 m/s og stabilt fra SV, noe som medfører at jeg hadde den rett akter. Seiler en god halvtime og motorseiler deretter en del med storseilet oppe, da hastigheten med kun seil, faller til under 4 knop. 

Litt etter kl. 16 seiler jeg inn i Børøysundet, som ligger i Hestvika NØ på Hitra – nydelig sted. Havna er ny-renovert med fine brygger, med strøm og vann, og et relativt ny restaurant. Været er noe sol, nye skyer (16 grader) og 4 m/s vind fra NV. 

Dagens etappe har jeg seilt alene, da det ikke lykte å få nye gjesteseilere, før jeg er i Rørvik. Ole (Hagaseth) ringte i dag og vi avtalte at han skal mønstre på i Rørvik, tirsdag om en uke. Han skal være med Helgelandskysten og fram til Bodø. Jens (Ingebrigtsen) har også ringt i dag og han ønsker å være med nordover fra Bodø (ca. mandag 15. juli, da har han kommer hjem fra Tysklands-tur med madammen. Det er meldt godt vær i morgen, men kun 10 grader fra morgenen, og litt for lite vind. Ferden skal da går over Tarva-fjorden til Stokksundet.

Dagens seilas: 49 Nm - 7,5 time

Ringholmen sjøhus - nord i "Årsund-leia"
"Trondheims-leia": Cruisebåt fra Frod. Olsen
Tjeldbergodden - Statoils produsjonsanlegg - mottak, foredling og rør-transport avgass og metanol
"Trondheimsleia" - jeg vinker og Hurtigruta blåser i tåkeluren
Hestvika på Hitra: I Børøysund er det bygd en fin marina
Brøysund marina med flott restaurant
Brørøysund: Stemningsbilde - sen kveld

Kristiansund (Møre og Romsdal)

Landligge - søndag 23. og mandag 24. juni

Været er så som så – noe regn og noen solglimt - særlig på søndag, da vi har en fin fottur til Varden, som er byen utsiktpunkt. 

Mandag tar vi en tur på byen, for div. småinnkjøp til båtlivet, men det er ikke mye å få kjøpt, av det som kresne båt-Valdris'er skal ha. Det er ingen som har en litt stor kulefender (eller "blåsa" som er det lokale navnet), i hvit farge. Kun noen gilde røde til fiskeflåten.

Søndag kveld blir det en bedre fiskemiddag på restauranten «Smia» i Kristiansund. Mandag reiser Sigmun hjem med fly til Gardermoen og videre derfra med fly til Fagernes Lufthavn Leirin.

Kristiansund: "Varden" - et flott tårn med utsikt over byen og omlandet
Kristiansund: Litt historikk om "Varden"
Kristiansund: Fra "Varden" er det utsikt helt til øygruppen Grip, langt ut i havet
Kristiansund: Flott park
Kristiansund: Strandpromenaden på "Kirkelandet"
Kristiansund: Vel fortøyd i gjestehavna på "Kirkelandet"
Kristiansund: "Smia" fiskerestaurant - en bedre middag søndag kveld

Bud (Fræna) - Kristiansund (Møre og Romsdal)

Seilas – dag 6 – lørdag 22. juni

Etter en god natts søvn, der det har småregnet litt, setter vi i 10-tiden – også i småregn / 11 grader – kursen nordover. Der blåser 4 – 5 m/s fra N. Vi går ut gjennom moloen på Bud. Samtidig går det ut en annen seilbåt, og en ny Saga motorbåt, som eieren har hentet hos produsenten på Selje, og som er på premiere-seilas hjemover. 

Vi setter kursen N og NØ- over den berømte og beryktede Hustadvika, gjennom «Stolpe-leia», forbi Hustad, Atlanterhavnsvegen og Håholmen. Det småregner hele tiden, vinden ligger på ca. 5 m/s fra N og en god del bølger / dønninger fra V. Det er noe tåke og vi seiler derfor med lanterner og får også litt erfaringe med radaren vår. 

Pga. det dårlige været er det svært liten lystbåttrafikk – vi ser en 2-masters seilbåt ved avgang fra Bud. Denne båten har også kurs N-over, men på en langt vestligere kurs, slik at den snart er ute av syne. Ellers ser vi et par lasteskip langt V for oss. De eneste vi møter i samme leden som vi går, er et fartøy fra Kystvakten, og en redningskøyte. Ved 15-tiden seiler vi inn i gjestehavna i Kristiansund.

Dagens seilas: 34 Nm - 5 timer
  
Stolpeleia: Liten trafikk, men vi møter Kystvakta
Grått og bare 12 grader når vi ankommer Kristiansund

Ålesund - Bud (Fræna / Møre og Romsdal)

Seilas – dag 5 – fredag 21. juni

Vi forlater havna i Ålesund ved 11-tiden i lett duskregn og 14 grader. Nordover får vi snart Valderøy, Vigra og videre NØ-over hele øy-rekken i "Nordøyane": Lepsøya, Haramsøy, Flemsøya, Fjørtoft og Harøya, på rekke og rad. Alle om BB.

Etter 4,5 t dreier vi rett øst, passerte det lille øysamfunnet Nordre Bjørnesund - kjent for mange skole-elever fra leirskoleopphold. Vi ser også rett sydover til Aukra (på øya Gossa), der rørene kommer inn, som frakter inn gass fra Nordsjøen. I terminalen på land blir gassen foredlet, og sendt videre i rør til Storbritania.

Setter så kursen rett mot det forblåste fiskeværet: Bud - en ventehavn for fartøyer som skal over den beryktede Hustadvika. Bud liggger på fastlandet i sør-enden av Hustadvika, som vi skal forsere i morgen, om været tillater det. 

Det blir fiskemiddag på restauranten i havna på Bud i kveld (det ble «Bandaball» - en spesialitet for stedet). Lett duskregn. 

Dagens seilas: 35 Nm - 5 timer 

Nordre Bjørnesund: Et lite øysamfunn vest for Bud

Bud: Ventehavn før Hustadvika
Bryggjen i Bud: Her ble det "Blanda-ball" (Fiske-klubb) om kvelden

Måløy (Vågsøy / Sogn og Fjordane) – Fosnavåg - Ålesund (Møre og Romsdal)

Seilas – dag 4 – torsdag 20. juni

Nesten skyfri himmel når vi våkner ved 6:30 tida, men det skyer til ganske snart. Etter nok en solid frokost, seiler vi over sundet til drivstoffylling (som vi nå har funnet ut hvor er). Kjekt å gjøre dette før avreise rundt Stad-landet, som er en særs værutsatt strekning. Det blåser endel, duskregn inniblandet, men også noen små solgløtt innimellom.

Vi passerte øya Silda om SB, Skongenes fyr (BB) og ut i "Sildagapet". Rundt Stad har vi 8 – 10 m/s, ca. 2 meter sjø, med lange seige dønninger fra SV, som medfører mye rulling. Dette avtar noe etter at vi har passert "Kjerringa". Det blir en god del motorseiling.

Videre NØ mot Fosnavåg, får vi bedre vær og noe sol. Samtidig passerer vi fylkesgrensa til Møre og Romsdal, og vi går fra Nordsjøen og inn i Norskehavet. Vel inne i havna i Fosnavåg spiser vi lunsj, og tar en liten benstrekk på kaia. 

Derfra NØ-over mot Ålesund, motorseiler vi litt. Vi ankommer samtidig med Hurigruta, ved 18-tida, i et nytlig vær, ca. 17 grader. Det blir en liten sparertur rundt Brosundet og deretter tidlig kveld. Vi snakker litt med et par eldre, svenske seilere, på en ærverdig Najad. Disse er svært misfornøyd med at det midlertidig ikke er strøm på gjestebrygga. Men skryter veldig av havna i Hareid (litt lenger syd). Vi får se om vi besøker denne på sydgående seilas. Svenskene, som sannsyligvis nærmer seg 80 år, er forbløffende speke og skal seile helt til Finnmark. Der skal båten rigges ned, for transport på landevegen til Bottenviken. For deretter å fortsette seilasen sydover østkysten av Sveige.

Dagens seilas: 53 Nm - 7,5 time

Nord-øst på Vågsøy passerer vi Skongenes fyr 

Stad-landet: her er det litt "rufsete" ved Buholmen fyr

Fjellet "Kjerringa" på Stad - ligger i tåka


Bedre vær NØ-over mot Fosnavåg
 
Fosnavåg - her ligger det Redningsskøyta: "Emmy Dyvi"
Fortøyd i Ålesund - tid for en anker-dram

Brosundet / Ålesund - sentral gjestehavn

Vakker kveld i Brosundet / Ålesund



Florø (Flora) - Måløy (Vågsøy / Sogn og Fjordane)

Seilas dag 3 - onsdag 19. juni.
 
Vi seiler ut fra Florø, kl. 10:00 - skyet, 2 m/s SV og 15 grader - og setter kursen nordover. Øya Hovden passeres på BB side og videre inn i Frøysjøen. God vind fra SV og vi motor-seiler NØ-over Frøysjøen. Bruker stort sett storseilet, og går 6 – 7 knop. Videre N og NV-over i Skatestraumen. 

Under fjellet Hornelen (859 moh) som er en steil klippe på Bremangerlandet, får vi en del fallvind og båten skyter fart. Godt vi ikke har mere «duk» opp. Videre går ferden NV og N-over og vi seiler inn under Måløy-brua. Vi går inn SB i Måløy-sundet for å fylle drivstoff. Drivstoffstedet har imidlertid flyttet, og vi finner ikke dette, slik at vi går over sundet, og legger oss inn i gjestehavna i Måløy. 

Det blir en liten spasertur i Måløy om kvelden. i Måløy har gatene nummer, i stedet for navn: "Gate 1,  gate 2 osv.". Gjestehavna er relativt ny, og sanitæranlegget er under bygging, og ikke i bruk enda.  Måløy er et "knutepunkt" for skipstrafikken både nordgående og sydgående, for runding av det værutsatte Stad-landet. Dette gir mye skipstrafikk i Ulversundet, noe som medfører en god del, "husking" inne i gjestehavna, som er ralativt dårlig beskyttet mot bølger fra trafikken forbi.

Dagens seilas: 27 Nm - 4,5 time
 

Vi forlater Florø og setter kursen nord-over
Frøysjøen: Endel skipstrafikk - her et supply-skip
Fjelltoppen Hornelen (Bremangerlandet): Steil klippe på 859 moh, tett på skipsleia.
Måløy (Vågsøy kommune)

Leirvik (Hyllestad) - Florø (Flora / Sogn og Fjordane)

Seilas dag 2 - tirsdag 18. juni.

Etter en solid frokost, med bla. a. egg og bacon, kaster vi fortøyningene fra brygga i Leirvik, i halv ti-tida og i 18 grader - like etter engelskmennene i 2-masteren har forlatt brygga. Etter at vi har seil ut Bøfjorden, og passert Havyard skifpsverft (som er den største arbeidsplassen i Hyllestad kommune), dreier vi vestover siste rest av Sognefjorden, og får øya Losna i sikte. Denne er en del av øykommunen Solund, som ligger ved utløpet av Sognefjorden. 

Da vi har svak sydlig vind om BB, heiser vi både forseil og storseilet, og motor-seiler en strekning. Etter hvert endret vi kurs NV-over Tollesundet, passerte Lammetu og Lutelandet om SB, videre N-over og vi får etter hvert øyene Værlandet og Alden (med fjelltoppen: «Norske hesten» - 480 moh), på BB side. Litt senere dukket Atløya opp, og vi seiler langetter vest-siden av denne. NV på Atløya passerte vi havna på Hærland (jeg har tidligere seilt dit på "Krabbe-festival" i 2011), Videre N-over og passerer øst for den frodige øya Askrova - over Bufjorden, og inn i den trange leia, på V-siden av flypassen i Florø. Videre N, NØ og Ø til Florevika gjestehavn i Florø sentrum. 

Sigmund drar opp i byen og kjøper Pizza, som blir fortært med god apetitt. Etter litt avslapping, blir det kaffe og jordbær/blåbær med vaniljesaus til dessert. Etter så mye god og kraftig mat, blir det en fin forttur, rundt i det flotte friluftområdet Storåsen, der det er panoramaoversikt over på byen og omlandet. Kvelden bir avsluttet med en GT på dekk, før vi tørnet inn i køya. 

Været i dag har bestått av alt fra strålende sol, til et tynt sløy av skyer. Temperatur fra 14 / 15 og opp til ca. 18 grader. En flott dag, men det mangler litt på de store sommertempraturene.

Dagens seilas: 40 Nm - 6,5 time

Leirvik: Sigmund og Sanseløs er klar for dagens seilas - til Florø
Leirvik: 2-Masteren fra Isle of Man
Leirvik: Havyard skipsverft er Hyllestad kommunes største arbeidsplass
"Norske hesten" (481 moh) på øya Alden. Øygruppen Værlandet t.v. Askvoll kommune
Vel fortøyd i Florø - Norges vestligste by
Panoramautsikt over Florø fra Storåsen
Staselig rådhus i Florø (Flora kommune)